Essence of Decision: Explaining the War on Iraq.

February 1st, 2006

Natten mellan den 19 och 20 mars 2003 inledde koalitionstrupper Operation Iraqi Freedom. Detta var slutet på det som kom att gå till historien som Irakkrisen.

30 år tidigare formulerade Graham Allison en teori, i form av tre modeller, för att förklara utrikespolitiskt agerande utifrån Kubakrisen. Vi har prövat huruvida Allisons teori fortfarande kan förklara utrikespolitiskt agerande genom att pröva den på Irakkrisen. Detta har operationaliserats genom en systematisk genomgång av tillgängligt material som behandlar uppsatsämnet.

Efter att ha betraktat Irakkrisen utifrån Allisons tre olika modeller kan vi konstatera att teorin fortfarande är bärkraftig. Dock behövs viss komplettering till den 30 år gamla teorin – i form av en inrikespolitisk analys, bredare organisationsanalys samt en djupare value- och beliefsystem-analys – för att kunna åstadkomma en fylligare undersökning som förenar Allisons modeller med dagens verklighet.

Nyckelord: Allison, USA, Irakkrisen, Beslutsfattande, Teoriprövande.

Uppsatsen skriven av:

Sebastian Bay och Björn McClintock

Ladda ner hela uppsatsen här

Entry Filed under: Research papers,Undergraduate

1 Comment

 • 1. Katrin Johansson  |  December 18th, 2006 at 6:34 pm

  Hej Sebastian,

  skriver just nu på min b-uppsats i statsvetenskap och har under tiden läst en del uppsatser, bland annat den du skrev. Jag tyckte den var mycket bra, på alla sätt. Mest av allt tyckte jag att ni hade gjort ett så bra jobb med formatet, som jag tycker är viktigt. Har läst en del uppsatser som ser helt bedrövliga ut och man förstår inte vad de tänkte på. Men uppsatsen ni skrev såg mycket proffsig ut måste jag säga.
  Jag är lite nyfiken på vad ni fick för betyg, förstår självklart om du inte vill svara på det men man kan alltid fråga. :-) Fick ni några speciella kommentarer om format och upplägg mm? Tyckte ni gjorde ett riktigt bra jobb om jag får säga det själv, med språk, upplägg, format osv.

  ha det bra!
  med vänliga hälsningar
  ///Katrin Johansson


Categories

Meta